Bezglutenska prehrana

 Bezglutenska prehrana

 

Lijek za oboljele od celijakije, ali i sve veći trend u svijetu. 
 
 
 
 
 
 
 
Read More
 
 
Superhrana za prelijepu kožu

Superhrana za prelijepu kožu 

Za zdravlje kože zaslužan je cijeli spektar vitamina i minerala. Stoga, uvijek izaberite svježe namirnice i nahranite svoju kožu iznutra. Pripremite svoju kožu za nadolazeće vruće ljetne dane. 
 
 
Read More
 
 
Alergija na hranu

 Alergija na hranu

 
Više od 20% odraslih vjeruje da je alergično na neku hranu, iako je pojavnost alergijskih reakcija na hranu u odraslih manja od 3% i puno je češća kod djece. Alergijske reakcije na hranu, kao i ostale alergijske bolesti zadnjih desetljeća, su u porastu u svijetu, posebno u razvijenim zemljama. Zapravo, način prehrane u pojedinoj zemlji utječe i na učestalost senzibilizacije na određenu hranu.  Primjerice, alergije na ribu su češće u Japanu i Norveškoj nego u drugim zemljama gdje se tradicionalno jede manje ribe. 
 
Read More
 
 
" Sezame, otvori se"

 „Sezame, otvori se“

 
Za razliku od danas vrlo raširenih i kontroverznih „pojačivača okusa“, sezam je nutricionistički neupitan i preporučljiv. Kada se priprema primjereno, a zapravo vrlo jednostavno, sezam pojačava okus stotinama vrlo različitih, slanih i slatkih jela. 
Read More
 
 
Kako se riješiti suvišnih kilograma nakon uživanja u blagdanskim slasticama

 

Kako se riješiti suvišnih kilograma nakon uživanja u blagdanskim slasticama
 
Nakon bogatog blagdanskog stola, jedna od najčešćih novogodišnjih želja je izgubiti nakupljeni višak kilograma. Većina ljudi poseže za razno raznim dijetama u nadi da će preko noći izgubiti na tjelesnoj masi. Ipak, za idealnu tjelesnu masu potrebno je strpljenje, adekvatna prehrana i što je najvažnije tjelesna aktivnost. 
Read More
 
 
PŠENICA (lat. Triticum spp.)- „The Ancient Grain for Modern Life“

 PŠENICA (lat. Triticum spp.)- „The Ancient Grain for Modern Life“

Danas prehrana otprilike jedne trećine svjetske populacije ovisi o pšenici.  Nažalost, većina pšeničnih proizvoda na Zapadu prerađuje se u ekstrakciju od 60%, što znači da je 40% izvornog zrna pšenice uklonjeno. Važno je i napomenuti da mnogo ljudi pati od problema osjetljivosti na gluten (bjelančevina prisutna u pšenici, raži i ječmu) ili pak su oboljeli od celijakije. 

 
Read More
 
 
Čokolada- za tijelo i dušu

 Čokolada- za tijelo i dušu

 
Asteci i Maje su koristili kakaova zrna kao novac, a bogatiji Asteci su pili desetine čaša vruće čokolade dnevno. Iako se blagdani poput Božića i Valentinova, zbog ogromne prodaje smatraju neslužbenim danima čokolade, u čast Valeria Lo Iacona, osnivača Svjetskog dana čokolade, od 2003. godine ova neodoljiva namirnica dobila je i službeni datum, a to je 4. rujna. 
Read More
 
 
Neodoljivi miris zime

 Neodoljivi miris zime

 Smatra se da je cimet u kombinaciji s medom jedan od najboljih prirodnih lijekova za različita oboljenja. Ljudi ga koriste u pripremi različitih kolača, kompota, kuhanog vina...
Read More
 
 
Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni....

 Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni.... 

(Pitomi kesten- lat. Castanea sativa)
 
Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni koji griju promrzle dlanove na tmuran dan. Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. 
Read More
 
 
"Kleopatrino omiljeno voće"

 "Kleopatrino omiljeno voće"

 
Smokva (lat. Ficus) prvotno se koristila kao lijek. Stari Sumerani koristili su je kao lijek protiv iscrpljenosti. Navodno je, smokva bila omiljeno Kleopatrino voće, dok su je Grci toliko cijenili da su je darivali pobjednicima olimpijskih igara.
 
 
 
Read More
 
 
Voće koje obećava vječnu mladost- Malus domestica

 „Voće koje obećava vječnu mladost“- Malus domestica

 
Još u doba Grka i Rimljana jabuke su bile omiljeno voće, a u norveškoj mitologiji postoji upravo ova izreka koja je i naslov današnjeg članka. 
Read More
 
 
Čarobni orah

 Čarobni orah

Izvrstan su i dragocjen izvor korisnih jednostruko nezasićenih masnih kiselina te rijetkih omega-3 masnih kiselina 

 
Read More
 
 
Zagonetni E-brojevi

 Zagonetni E- brojevi

Veliki broj aditiva u prehrambenoj industriji se koristi zbog brže i jeftinije proizvodnje, sigurnog proizvoda a time i veće dobiti. Na primjeru pekarske industrije aditivi pomažu i u prikrivanju nedostataka i loše kvalitete brašna. Tako se i s manje vrijednim sirovinama može dobro zaraditi. Jako dobar primjer obmane u pekarskoj industriji je česti slučaj dodavanja ekstrakta slada bijelom brašnu, potrošaču se sugerira da je riječ o brašnu cijeloga zrna, u smjesu dodaju još i šačicu sjemenki, te proizvod nazovu odgovarajućim imenom seljački, lovački.... 

 
 
Read More