Kod nas sezamove sjemenke najčešće svoj put do stola pronalaze na kruhu i raznim pecivima, no njihova je primjena u kulinarstvu gotovo neograničena. Odlično se slažu sa tjesteninom i rižom, pa slobodno pospite već gotovo jelo s malo sezama. Žlica sezamovih sjemenki može se dodati i omiljenim žitaricama za doručak ili jogurtu. Kombinacijom rižinog octa, tamarija (umak od soje), zgnječenog češnjaka i pečenih sjemenki sezama dobiva se salatni preljev koji će oživiti svaku salatu. Sjemenke sezama s malo limunovog soka pristaju povrću kuhanom na pari. Pri pripremi pohanih jela mogu se dodati krušnim mrvicama. Sezamove se sjemenke mogu dodati i raznim marinadama ili posuti po sushiju dajući novu dimenziju već prokušanim jelima.
Tahini- dragocjeni sastojci sezamovih sjemenki se bolje apsorbiraju ako se one zgnječe i samelju. Ukoliko se samljevene sjemenke pomiješaju sa sezamovim uljem dobije se namaz tahini. Tahini se može umiješati u razne umake, namazati na kruh umjesto maslaca, ali koristiti i u pripremi kolača i keksiju.
Halva – proizvod dobiven aeriranjem smjese šećera, glukoze i sezamovog ulja, odnosno usitnjenog sjemena sezama. Tahan halva ima oko 25% biljne masti, igličastu strukturu i specifičan okus i miris, zbog čega predstavlja cijenjenu slasticu. Bijela halva je ljepljiv proizvod dobiven ukuhavanjem bombonske mase s popečenim orasima, bademom i sjemenom sezama uz dodatak limunske kiseline, želatine, bjelanjka i korijena saponarije.